Betalen

De betalingsregels voor onroerend goed in Suriname kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vastgoedtransactie, de betrokken partijen en de specifieke voorwaarden van de koopovereenkomst. Over het algemeen zijn er echter enkele standaardbetalingen en kosten die bij vastgoedtransacties in Suriname komen kijken:

  1. Koopprijs:

De koopprijs van het onroerend goed is het bedrag dat de koper aan de verkoper betaalt voor de aankoop van het vastgoed.

  1. Overdrachtsbelasting:

Bij de aankoop van onroerend goed in Suriname is de koper meestal verantwoordelijk voor het betalen van de overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die wordt geheven op de overdracht van eigendom van het vastgoed en wordt berekend als een percentage van de koopprijs.

  1. Notariskosten:

Notariskosten zijn kosten die worden gemaakt voor het opstellen van de koopakte en andere juridische documenten die nodig zijn voor de overdracht van eigendom. Deze kosten worden doorgaans doorberekend aan de koper.

  1. Registratiekosten:

Naast de notariskosten kunnen er ook registratiekosten van toepassing zijn bij het registreren van de koopakte en het vestigen van de eigendomsoverdracht bij de relevante autoriteiten.

  1. Makelaarskosten:

De makelaar is een courtage verschuldigd voor de verrichtte diensten. Deze kosten worden doorgaans door de verkoper betaald, maar kunnen ook onderling worden overeengekomen tussen de koper en de verkoper.

  1. Financieringskosten:

Als de koper een hypotheek afsluit om de aankoop van het onroerend goed te financieren, kunnen er financieringskosten van toepassing zijn, zoals hypotheekrente, afsluitprovisie en eventuele andere kosten die verband houden met de financiering.

Het is belangrijk om alle betalingsvoorwaarden en kosten zorgvuldig te begrijpen voordat u een vastgoedtransactie in Suriname aangaat. Het is ook raadzaam om advies in te winnen om ervoor te zorgen dat u volledig op de hoogte bent van uw rechten en verplichtingen met betrekking tot de transactie.

Courtage 

Als makelaarskantoor hanteren we courtage als vergoeding voor onze diensten. Onze courtage voor Koop Bemiddeling wordt doorgaans uitgedrukt als een percentage van de uiteindelijke verkoop- of aankoopprijs van het onroerend goed, namelijk 5% met een minimum van EUR 2500, excl. BTW.

Voor de huurbemiddeling hanteren wij een courtage die gelijk staat aan de eerste maand huur per jaar, excl. BTW.

De courtage voor taxaties is gesteld op 2.5 promille van de getaxeerde waarde met een minimum van EUR 175, excl. BTW.

Toch is elke transactie uniek en kunnen bovenstaande courtages in sommige gevallen op maat worden bijgesteld. De courtage wordt in elk geval in rekening gebracht wanneer ons kantoor voldoet aan de gestelde contractuele eisen.  We streven ernaar om transparant te zijn over onze tarieven en stellen duidelijke afspraken op met onze klanten voordat we aan het werk gaan. Als erkende professionals in de vastgoedsector zetten we ons in om onze klanten te voorzien van hoogwaardige service en expertise bij elke stap van het proces.

Aanbetaling 

Een aanbetaling bij onroerendgoedtransacties kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context. Hier zijn enkele veelvoorkomende scenario’s:

Aanbetaling bij het kopen van onroerend goed

Bij het kopen van onroerend goed kan een aanbetaling verwijzen naar het bedrag dat de koper bij het tekenen van het koopcontract aan de verkoper betaalt als borg. Dit wordt ook wel de “waarborgsom” genoemd en dient als zekerheid voor de verkoper dat de koper serieus is over de transactie. Het bedrag van de aanbetaling kan variëren, maar is vaak een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld 10%.

Aanbetaling bij het huren van onroerend goed

Bij het huren van onroerend goed kan een aanbetaling verwijzen naar de eerste maand huur die de huurder bij het ondertekenen van het huurcontract aan de verhuurder betaalt, samen met de borg. Deze aanbetaling dient als zekerheid voor de verhuurder dat de huurder serieus is over het huren van de woning en als dekking voor eventuele schade of achterstallige betalingen.

Aanbetaling bij projectontwikkeling

Bij projectontwikkeling kan een aanbetaling verwijzen naar het bedrag dat een koper betaalt om een optie te nemen op een woning of een perceel grond in een nieuw project. Deze aanbetaling dient vaak als zekerheid voor de ontwikkelaar dat de koper serieus is over de aankoop en kan later worden verrekend met de uiteindelijke aankoopprijs.

Kortom de aanbetalling is bestemd om zekerheid te bieden aan zowel de koper als de verkoper. De verkoper krijgt hierbij de zekerheid dat de koper serieus is aangaande de aankoop terwijl de aanbetaling tegelijkertijd ervoor zorgt dat de verkoper het stuk onroerend goed voor een bepaalde periode niet mag aanbieden aan derden. De aanbetaling wordt over het algemeen voldaan bij het makelaarskantoor maar er kan soms ook gebruik gemaakt worden van de derdenrekening van de notaris. Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden met betrekking tot de aanbetaling duidelijk vast te leggen in het contract en ervoor te zorgen dat beide partijen volledig begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

Betaalinformatie Terzol Vastgoed NV

Bank: Finabank NV
Land: Suriname
Rekeninghouder: Terzol Vastgoed NV

Rekeningnummers:
SRD 1000 2733 88
EUR 1000 2729 45
USD 1000 2724 97

Buitenlandse overboekingen

Voor EURO overmakingen vanuit het buitenland heeft u de volgende informatie nodig:
Intermediary Bank: INTESA SAN PAOLO (SPA)
Swift code: BCITITMM
Beneficiary bank: Finabnak N.V. (Suriname)
Swift code: FBNASRPA

Voor USD overmakingen vanuit het buitenland heeft u de volgende informatie nodig:
Intermediary Bank: Bank of China, beijing
Swift code: BKCHCNBJ
Beneficiary bank: Finabnak N.V. (Suriname)
Swift code: FBNASRPA

Ontdek hoe we u kunnen helpen

Scroll naar boven