Algemene voorwaarden
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- Opdrachtgever: de natuurlijke of rechtspersoon die de Opdracht verstrekt;
- Opdrachtnemer: Terzol Vastgoed N.V.
- Opdracht: de tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer gesloten overeenkomst ter zake de levering van goederen en/of diensten en/of de uitvoering van werken, elke
aanvulling daarop en/of wijziging daarin. - Prestatie: de door Opdrachtnemer aan Opdrachtgever te leveren goederen en/of de door Opdrachtnemer te verlenen diensten en/of te verrichten werkzaamheden en/of het tot stand brengen en opleveren van stoffelijk werk.
- Prijs: de door Opdrachtgever te betalen tegenprestatie voor de door Opdrachtnemer te leveren Prestatie.
- Algemene Voorwaarden: deze Algemene Inkoopvoorwaarden van Terzol Vastgoed N.V.
1. Toepasselijkheid van de Algemene Voorwaarden
1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten, aanvullende opdrachten, vervolgopdrachten, werkzaamheden, diensten en rechtsbetrekkingen tussen Opdrachtnemer en opdrachtgever.
1.2 Wijzigingen en aanvullingen van de Algemene Voorwaarden gelden slechts indien deze schriftelijk tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer zijn overeengekomen. De wijziging en/of aanvulling geldt slechts voor de desbetreffende Opdracht.
1.3 Indien enige bepaling van de Algemene Voorwaarden dan wel van een overeenkomst tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer nietig of vernietigbaar is, zullen Opdrachtgever en Opdrachtnemer met elkaar in overleg treden en een wel toegestane bepaling overeenkomen waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de eerdere bepaling in acht worden genomen. De door partijen gezamenlijk overeengekomen bepaling zal worden geacht de oorspronkelijke bepaling te hebben vervangen, waarbij de Algemene Voorwaarden voor het overige volledig van kracht zullen blijven.
2. Aanbiedingen en totstandkoming van de Opdracht
2.1 Alle aanbiedingen en offertes van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend. Een door Opdrachtnemer verstuurde offerte is tot 07 dagen na verzending geldig. Indien opdrachtgever een aanbieding aanvaardt, heeft Opdrachtnemer het recht om het aanbod binnen 3 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding te herroepen.
2.2 Indien de aanvaarding, al dan niet op ondergeschikte punten, afwijkt van het in de offerte of de aanbieding opgenomen aanbod dan is Opdrachtnemer daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij Opdrachtnemer anders aangeeft.
2.3 Alle aan Opdrachtnemer verschuldigde honoraria, courtages en kosten worden vermeerderd met de verschuldigde BTW.
2.4 Aanbiedingen, offertes, prijzen c.q. tarieven gelden niet automatisch voor nieuwe offertes of aanbiedingen.
2.5 Indien de overeenkomst schriftelijk wordt aangegaan, komt deze tot stand op de dag dat de overeenkomst door opdrachtgever wordt ondertekend, onderscheidenlijk op de dag dat Opdrachtnemer de schriftelijke opdrachtbevestiging verzendt.
2.6 Indien een opdracht wordt gegeven door twee of meer opdrachtgevers zijn zij hoofdelijk verbonden en heeft Opdrachtnemer tegenover ieder van hen recht op nakoming voor het geheel.
2.7 Opdrachtnemer dient in zijn aanbieding elke afwijking ten opzichte van de aanvraag van Opdrachtgever gedetailleerd te vermelden.
3. Wijzigingen en aanvullingen
3.1 Indien een wijziging in de omvang en/of hoedanigheid van de Opdracht naar oordeel van Opdrachtnemer gevolgen heeft voor de overeengekomen prijs en/of levertijd, is Opdrachtnemer verplicht Opdrachtgever hierover zo spoedig als mogelijk, doch in elk geval tijdig voordat uitvoering wordt gegeven aan de wijziging, schriftelijk te informeren.
3.2 In geval van door Opdrachtgever gewenste toevoegingen of veranderingen in de Opdracht kan Opdrachtnemer slechts dan een verhoging van de prijs vorderen wanneer hij Opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de noodzaak van de uit de verlangde wijziging voortvloeiende prijsverhoging en Opdrachtgever met die prijsverhoging heeft ingestemd.
4. Volmacht
4.1 De opdracht c.q. overeenkomst als zodanig, houdt geen volmacht aan Opdrachtnemer in tot het sluiten van overeenkomsten dan wel het verrichten van rechtshandelingen (bijvoorbeeld betalingen) namens opdrachtgever.
4.2 Opdrachtgever kan Opdrachtnemer wel een schriftelijke volmacht verlenen ten aanzien van het opstellen en aangaan van overeenkomsten namens en het verrichten van rechtshandelingen voor opdrachtgever.
5. Verplichtingen opdrachtgever
5.1 Opdrachtgever is gehouden om alle gegevens en informatie die Opdrachtnemer aangeeft nodig te hebben voor het correct kunnen uitvoeren van de aan hem verleende opdracht en/of waarvan opdrachtgever weet of redelijkerwijs kan weten dat Opdrachtnemer die informatie nodig heeft voor het correct kunnen uitvoeren van de aan hem verleende opdracht, ter beschikking te stellen in de vorm, in de veelvoud en op de wijze als Opdrachtnemer wenst en bovendien zo tijdig dat Opdrachtnemer de opdracht zonder vertraging kan uitvoeren.
5.2 Opdrachtgever staat, voor zover niet duidelijk uit de inhoud of aard van de opdracht anders voortvloeit, tegenover Opdrachtnemer in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de aan Opdrachtnemer ter beschikking gestelde gegevens en informatie, ook indien deze informatie van een derde afkomstig is. Tenzij uit de inhoud van opdracht anders voortvloeit, is Opdrachtnemer niet gehouden een
gericht onderzoek te doen naar de juistheid en volledigheid van de door opdrachtgever verstrekte informatie
5.3 Doen zich feiten of omstandigheden voor waarvan opdrachtgever weet of redelijkerwijs kan weten dat zij voor de uitvoering door Opdrachtnemer van de opdracht van belang zijn of kunnen zijn, dan stelt opdrachtgever Opdrachtnemer van die feiten en omstandigheden onverwijld volledig in kennis.
5.4 Het is opdrachtgever niet toegestaan om activiteiten uit te voeren of door derden te laten uitvoeren, dan wel overeenkomsten met derden aan te gaan waardoor Opdrachtnemer bij het uitvoeren van de overeenkomst wordt of kan worden belemmerd.
6. Prijs
6.1 De hoogte van de Prijs is vastgelegd in de Opdracht.
6.2 De overeengekomen Prijs is vast voor de duur van de Opdracht en is niet aan herziening onderhevig tenzij schriftelijk anders wordt overeengekomen.
6.3 De overeengekomen Prijs wordt geacht alle kosten benodigd voor de uitvoering van
de Opdracht te dekken.
6.4 De overeengekomen Prijs is exclusief BTW (tenzij uitdrukkelijk anders vermeld) en omvat alle kosten in verband met nakoming van de verplichtingen van Opdrachtnemer uit de Opdracht.
7. Uitvoering van de Opdracht
7.1 Opdrachtnemer voert de Opdracht uit zoals van een deskundige professionele opdrachtnemer kan worden verwacht en ook overigens met inachtneming van de redelijke verwachtingen en belangen van Opdrachtgever.
7.2 Opdrachtnemer is verantwoordelijk voor het leveren van de Prestatie en draagt het volledige risico tot aan de voltooiing van de Opdracht en aanvaarding daarvan door Opdrachtnemer.
7.3 Opdrachtnemer levert de Prestatie op het tijdstip dat bepaald is in de Opdracht, tenzij Opdrachtgever schriftelijk met een ander tijdstip heeft toegestemd.
7.4 Behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtgever, zal Opdrachtnemer bij de uitvoering van de Opdracht geen gebruik maken van de diensten van andere (rechts)personen of hulppersonen. Bij het inschakelen van derden blijft Opdrachtnemer volledig aansprakelijk voor de uitvoering van de Opdracht.
7.5 Indien de opdracht een taxatie betreft, wordt hieronder verstaan: het geven van een waardeoordeel over een onroerende zaak aan opdrachtgever en het voorzien van een rapport daarover. Opdrachtnemer verstrekt het rapport niet aan derden, tenzij opdrachtgever daartoe toestemming heeft gegeven.
8. Bemiddeling
8.1 De opdracht tot bemiddeling ziet toe op het geven van advies over en het voeren van onderhandelingen voor opdrachtgever. Eveneens kan onder een opdracht tot bemiddeling het opstellen van overeenkomsten – waaronder maar niet uitsluitend een koopovereenkomst of een huurovereenkomst – vallen.
8.2 Opdrachtgever kan Opdrachtnemer eveneens opdracht geven tot het opstellen van overeenkomsten – zoals genoemd in lid 1 van dit artikel – middels een volmacht, zonder dat er sprake is van een opdracht tot bemiddeling.
9. Verplichting Opdrachtnemer
Opdrachtnemer is verplicht om met betrekking tot één en dezelfde onroerende zaak niet meer dan één bemiddelingsopdracht aan te gaan.
10. Courtage
10.1 Opdrachtgever is aan Opdrachtnemer – indien tijdens de bemiddelingsopdracht een overeenkomst tot stand komt met betrekking tot een onroerende zaak – courtage verschuldigd. Onder de totstandkoming van een overeenkomst wordt eveneens verstaan het door opdrachtgever meewerken aan een handeling als gevolg waarvan de onroerende zaak geheel of gedeeltelijk wordt verkocht, verhuurd of toebedeeld aan
opdrachtgever en/of een derde en in verband daarmee de uitvoering van de opdracht geen verdere voortgang vindt.
10.2 Lid 1 geldt tevens indien de overeenkomst, gedurende de duur van de overeenkomst, niet ten gevolge van de diensten van Opdrachtnemer tot stand is gekomen, tenzij het een overeenkomst betreft buiten het gebied waarop de opdracht van Opdrachtnemer betrekking heeft.
10.3 Opdrachtgever is eveneens courtage aan Opdrachtnemer verschuldigd indien de overeenkomst na het einde van de opdracht tot stand komt ten gevolge van het handelen van opdrachtgever in strijd met artikel 5 lid 4 van de Algemene Voorwaarden.
11. Courtage bij verkoop en aankoop
11.1 De hoogte van de courtage wordt in de overeenkomst vastgelegd. Indien in de overeenkomst niets omtrent de hoogte van de courtage is opgenomen, gelden de
navolgende bepalingen.
11.2 De hoogte van de courtage bedraagt in dat geval 5% over de koopsom van de onroerende zaak.
11.3 Met het begrip koopsom wordt bedoeld het bedrag dat koper aan de verkoper verschuldigd is, exclusief de kosten en rechten ten aanzien van de overdracht, zoals maar niet uitsluitend notariële kosten en overdrachtsbelasting.
11.4 Ingeval koper over de koopsom belasting dient te voldoen, dan valt de belasting niet onder de koopsom.
12. Courtage bij verhuur en huur
12.1 De hoogte van de courtage wordt in de overeenkomst vastgelegd. Indien in de overeenkomst niets omtrent de hoogte van de courtage is opgenomen, gelden de navolgende bepalingen.
12.2 De hoogte van de courtage bedraagt in dat geval 5% over de huursom.
12.3 Bij de courtageberekening worden aan opdrachtgever verstrekte huurvrije perioden en/of andere kortingen niet in mindering gebracht op de huursom.
12.4 Met het begrip huursom wordt bedoeld het bedrag dat de huurder aan verhuurder dient te voldoen op basis van de huurovereenkomst als vergoeding voor het enkel genot
van de onroerende zaken voor het eerste huurjaar.
12.5 Ingeval huurder over de huursom belasting dient te voldoen, dan valt deze belasting niet onder de huursom.
13. Intellectueel eigendom
13.1 Opdrachtnemer behoudt zich alle rechten voor met betrekking tot producten welke zij gebruikt of gebruikt heeft en/of ontwikkelt in het kader van de uitvoering van de opdracht van opdrachtgever c.q. de overeenkomst, voor zover deze rechten uit de wet voortvloeien.
13.2 Het is opdrachtgever uitdrukkelijk verboden die producten, waaronder mede begrepen werkwijzen, adviezen, modellen en andere producten/diensten van Opdrachtnemer, een en ander in de ruimste zin van het woord, direct dan wel indirect te verveelvoudigen, te openbaren en/of te exploiteren, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk is vastgelegd dat deze producten bedoeld zijn voor verveelvoudiging, openbaarmaking
en/of exploitatie. Derhalve kan openbaarmaking, op welke wijze dan ook, uitsluitend en alleen geschieden na verkregen schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer.
13.3 Ingeval van tussentijdse beëindiging van de opdracht door intrekking van de opdracht door opdrachtgever of teruggaaf van de opdracht door Opdrachtnemer, is het voorgaande van overeenkomstige toepassing.
14. Eigendomsvoorbehoud en retentierecht
14.1 Opdrachtnemer blijft eigenaar van geleverde zaken, zoals maar niet uitsluitend adviezen en rapporten, zolang opdrachtgever niet volledig heeft voldaan aan zijn betalingsverplichtingen.
14.2 Opdrachtnemer is gerechtigd om zaken – zoals adviezen, aangeleverde informatie van opdrachtgever en rapporten – onder zich te houden zolang opdrachtgever een factuur niet dan wel niet volledig voldaan heeft.
15. Aansprakelijkheid
15.1 Opdrachtnemer is slechts aansprakelijk voor zover uit dit artikel blijkt. Hetzelfde geldt voor door Opdrachtnemer ten behoeve van de uitvoering van de overeenkomst ingeschakelde derden.
15.2 De in deze algemene voorwaarden opgenomen beperkingen van aansprakelijkheid van Opdrachtnemer gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van Opdrachtnemer en/of zijn ondergeschikte(n). Opdrachtnemer is niet aansprakelijk in geval van overmacht. Indien een fout wordt gemaakt doordat opdrachtgever aan Opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, is Opdrachtnemer voor de ontstane schade niet aansprakelijk.
15.3 Aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor indirecte schade, waaronder mede begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie is ten allen tijde uitgesloten.
15.4 Opdrachtnemer kan uitsluitend aansprakelijk zijn voor directe schade, veroorzaakt door een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de uit de overeenkomst voortvloeiende verplichting(en). Onder directe schade wordt verstaan: (i) de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op de schade in de zin van deze voorwaarden; (ii) de
eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden; (iii) redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.
15.5 De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is te allen tijde beperkt tot het bedrag dat uit hoofde van de aansprakelijkheidsverzekering van Opdrachtnemer in het betreffende
geval zal worden uitgekeerd. Indien de verzekeraar van Opdrachtnemer niet, dan wel slechts gedeeltelijk, uitkeert is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot het
maximale bedrag dat gefactureerd is voor de dienst waar de schade uit voort gevloeid is, althans voor dat gedeelte van de order waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
15.6 Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle vorderingen van derden die verband houden met of voortvloeien uit de tussen Opdrachtnemer en opdrachtgever bestaande rechtsbetrekking. Tevens vrijwaart opdrachtgever Opdrachtnemer uitdrukkelijk voor aanspraken van derden met betrekking tot recht van intellectuele eigendom op de door opdrachtgever aan Opdrachtnemer verstrekte gegevens.
16. Overmacht
16.1 Opdrachtnemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens opdrachtgever indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die
niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
16.2 Opdrachtnemer kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
16.3 Indien een situatie intreedt als vermeld in het voorgaande lid, en de overeenkomst ten dele is uitgevoerd, is opdrachtgever gehouden aan diens verplichtingen jegens
Opdrachtnemer tot aan dat moment te voldoen. Opdrachtnemer is dan gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. Opdrachtgever is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake is van een afzonderlijke overeenkomst.
16.4 Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buitenkomende oorzaken, voorzien of niet -voorzien, waarop Opdrachtnemer geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor Opdrachtnemer niet in staat is zijn verplichtingen na te komen.
17. Einde opdracht
17.1 De overeenkomst tussen partijen wordt voor onbepaalde tijd aangegaan, tenzij uit de aard van de overeenkomst anders voortvloeit of indien partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders zijn overeengekomen.
17.2 Een opdracht eindigt onder meer door:
a. vervulling van de opdracht door Opdrachtnemer;
b. intrekking van de opdracht door opdrachtgever;
c. teruggaaf van de opdracht door opdrachtnemer op grond van gewichtige redenen.
18. Betaling
18.1 Betaling van hetgeen opdrachtgever aan Opdrachtnemer is verschuldigd, dient te geschieden zonder aftrek, korting of schuldverrekening, door bijschrijving van het verschuldigde bedrag op een door Opdrachtnemer aan te geven bankrekening en, tenzij anders is overeengekomen, in euro.
18.2 Voor zover geen andere termijn is overeengekomen, dient de betaling te hebben plaatsgevonden uiterlijk binnen veertien (14) dagen na de factuurdatum.
18.3 Indien opdrachtgever niet binnen de in lid 2 genoemde termijn volledig heeft betaald, is hij van rechtswege in verzuim. In zodanig geval zijn alle vorderingen die Opdrachtnemer op opdrachtgever heeft onmiddellijk opeisbaar, zonder nadere sommatie of ingebrekestelling hierover.
18.4 Indien opdrachtgever niet binnen de in lid 2 genoemde termijn volledig heeft betaald komen eveneens alle kosten, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke, die Opdrachtnemer dient te maken ter incasso van hetgeen opdrachtgever ten onrechte onbetaald laat, voor rekening van opdrachtgever.
18.5 Opdrachtnemer is bevoegd alle werkzaamheden voor opdrachtgever, waaronder het verstrekken van informatie aan opdrachtgever, op te schorten, zolang geen volledige betaling is ontvangen.
18.6 Indien de financiële positie of het betalingsgedrag van opdrachtgever naar het oordeel van Opdrachtnemer daartoe aanleiding geeft, is Opdrachtnemer gerechtigd van opdrachtgever (aanvullende) zekerheid te verlangen in een door Opdrachtnemer te bepalen vorm.
19 Toepasselijk recht en bevoegde rechter
19.1 Het Surinaams recht is van toepassing op deze algemene voorwaarden.
19.2 Alle geschillen, ook die welke slechts door een der partijen als zodanig worden beschouwd, met betrekking tot een overeenkomst waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, de daaruit voortvloeiende overeenkomsten of deze algemene voorwaarden zelf, zullen ter beslechting worden voorgelegd aan de bevoegde Kantonrechter in het Eerste Kanton.