Categorieën
Appartementsrecht Grond Congres

Grond Congres over Appartementsrecht

Grond Congres over Appartementsrecht

Appartementsrecht in Suriname

Grond Congres over Appartementsrecht

Van 27 tot en met 29 oktober 2021 vindt het Terzol Vastgoed Grond Congres plaats, met als thema ‘Appartementsrecht in Suriname’.

Dit congres is een privé-initiatief is van Terzol Vastgoed NV en wordt georganiseerd door Tabto Group NV. Het doel van dit congres is om de awareness en de ‘sense of urgency’ van het Appartementsrecht te vergroten, teneinde de aanname van de Wet op het Appartementsrecht te bespoedigen.

Ofschoon het concept Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), waarin het Appartementsrecht is opgenomen, in 2009 is aangeboden aan de toenmalige president van Suriname, kent ons land tot heden nog steeds geen Appartementsrecht. Dit terwijl het Appartementsrecht een significante bijdrage kan leveren aan onze behoeften voor het duurzaam ontwikkelen van goede woon- en leefomgevingen, het efficiënt benutten van onze gronden en een oplossing voor de op hol geslagen klimaatveranderingen.

Achtergrond appartementsrecht

Terzol Vastgoed NV biedt vanaf 2017 integrale diensten aan op het gebied van aankoop en verkoopbemiddeling, huren en verhuur, taxaties, vastgoedbeheer, verkavelen, projectontwikkeling en consultancy aan nationale en internationale zakelijke en particuliere opdrachtgevers in Suriname. Terzol is ervan overtuigd dat we het met elkaar eens zijn dat de wet op het Appartementsrecht een dringende noodzaak is in het belang van land en volk.

Het Appartementsrecht komt tegemoet aan behoeften van verschillende doelgroepen zoals occupanten, studenten, 60-plussers, expats, diaspora en ondernemers.

Met het Appartementsrecht kunnen op een relatief kleiner stuk grond grote groepen gehuisvest worden waardoor minder bos verdwijnt en we echt kunnen gaan verduurzamen. Het is nu tijd voor actie. Als projectontwikkelaar van Suriname’s nieuwste en meest prestigieuze ‘city in the city’, Ring Harbour, heeft Terzol Vastgoed in een eerdere
publicatie de vraag gesteld wat we met zijn allen gaan doen om het Appartementsrecht spoedig te concretiseren. Deze vraag beantwoordt Terzol Vastgoed alvast met dit Congres door diverse sectoren bijeen te brengen om elkaar en de maatschappij te informeren en met andere experts te debatteren over dit onderwerp, zodat concretisering spoedig een feit wordt.

Paneldiscussie

Gedurende de paneldiscussie zullen experts, vanuit verschillende invalshoeken, met elkaar in discussie gaan over actuele onderwerpen aangaande de Wet op het Appartementsrecht.

In het panel zullen o.a. plaats nemen:

 • Dhr. Jim Bousaid (Econoom en voormalig Bank directeur)
 • Dhr. Carlo Jadnanansing (Juridisch Specialist en oud-notaris)
 • Dhr. Winston Wilson en Mw. Dinotha Vorswijk (Minister van Grondbeleid en Bosbeheer)

De experts zijn:

 • Mw. Serena Essed (Advocaat)
 • Dhr. Riad Nurmohamed (Minister van Openbare Werken),
 • Dhr. Ricardo Bhola (Districtscommissaris van Paramaribo Noordoost)
 • Dhr. Cornelis Pigot (Geoloog, Management Consultant),
 • Dhr. Terrence Gonesh (CEO Surichange Bank)
 • Dhr. Lloyd Kotzebue (Voorzitter Commissie Ruimtelijke Ordening)
 • Dhr. Jair Schalkwijk (Onderzoeker en Docent AdeKUS)
 • Mw. Patricia Etnel (Surinaamse politica en DNA lid)
 • Mw. Victorine Moti (Docent FHR School of Business)
 • Dhr. Roy Dhanradj (Voorzitter AMOG- Vereniging van Makelaars)

Tot slot

Vanwege de pandemie wordt het Congres live uitgezonden, zodat een ieder de gelegenheid heeft om te participeren en om vragen te stellen. Het doet ons goed om te zien dat onze President, Z.E. C. Santokhi, aangeeft zich ervan bewust te zijn hoe belangrijk het Appartementsrecht is, in het oplossen van de woningnood in Suriname. Het inspireert ons om ons te blijven beijveren hiervoor. Het komt tenslotte ons allen ten goede en zal zeker bijdragen aan ontwikkeling en vooruitgang voor ons land. We hopen dat dit congres de participanten uit diverse sectoren bijeen zal brengen en zal leiden tot spoedige concretisering van de wet op het Appartementsrecht. Een land bouw je tenslotte niet alleen – dat doe je samen!

Het programma

Woensdag 27 oktober 2021: KICK-OFF

De agenda van de kick-off is als volgt:

 • Opening Grond Congres – Dhr. Riad Nurmohamed, Minister van Openbare Werken, Lector Magnus in de Technologische Wetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
 • Efficiënte en duurzame benutting en inrichting van onze gronden – Joël Terzol, CEO van Terzol Vastgoed NV en Projectontwikkelaar van Ring Harbour City.
 • Juridische aspecten van het Appartementsrecht – Dhr. Carlo Jadnanansing, Juridisch Specialist en oud-notaris.
 • Het Appartementsrecht als motor voor economische ontwikkeling – Dhr. Jim Bousaid, Econoom en voormalig Bank directeur.
 • De impact van het Appartementsrecht op het milieu – Dhr. Cornelis Pigot, Management Consultant en lid Advisory Board bij P-All Consultants NV.
 • De noodzaak van het Appartementsrecht met betrekking tot de behoefte aan real estate vanuit de extractive industries – Dhr. Dimitri Lemmer, Chief Executive Officer (CEO) van Consolidated Resources Suriname NV.

Donderdag 28 oktober 2021: FIELDTRIP

Op de tweede dag van het Grond Congres wordt een fieldtrip georganiseerd voor geïnteresseerde studenten van de Anton de Kom Universiteit en andere Hogescholen in Suriname, met belangstelling voor grondzaken. Op deze wijze wordt een bijdrage geleverd
aan de ontwikkeling van onze young professionals.

 • Welkom & introductie – Mw. Patricia San A Jong en Mw. Whitley Terzol, Partners van Terzol Vastgoed NV.
 • Diverse grondtitels en de boedelproblematiek – Mw. Chiquita Akkal-Ramautar, voltijds docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
 • De ‘Pannen’ van Ring Harbour – Dhr. Joel Terzol, CEO van Terzol Vastgoed NV en Projectontwikkelaar van Ring Harbour.
 • Bijenteelt bij Ring Harbour en de impact hiervan op milieu – Dhr. Fabian Esajas, Directeur/eigenaar van Ambrosius Bees.

Vrijdag 29 October 2021: AFSLUITING MET PANELDISCUSSIE

Het Grond Congres wordt op de derde tevens laatste dag afgesloten met een paneldiscussie, voorafgegaan door drie spreekbeurten:

 • Status m.b.t. wetgeving voor appartementen in Suriname – Dhr. Marinus Bee, Jurist en Voorzitter van De Nationale Assemblee.
 • De impact van het Appartementsrecht op de samenleving – Dhr. Winston Wilson, Transitiespecialist en Strategic Partner Tabto Group NV.
 • Effectieve ontwikkeling van gronden in Suriname – Dhr. Ramon Kadirbaks, Onderdirecteur Ruimtelijke Ordening bij het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Het Congres is via live streaming te volgen op de Facebook event pagina van Terzol Vastgoed NV:

https://www.facebook.com/events/823199181680177

Belangstellenden die op de hoogte wensen te blijven van de activiteiten, kunnen zich registeren via de website:

https://terzol.com/vastgoed/grond-congres-2021/

Facebook Event: